top of page

Hvorfor gå på kurs med hunden ?

Når en har fått valp/hund som familiemedlem har en påtatt seg ett stort ansvar ovenfor hunden og samfunnet, som er både tidkrevende og lærerikt.

Oppdragelse av valpen/hunden begynner allerede i det du stiger over dørterskelen hjemme. Det er småting som gjør oppdragelsen mye enklere om en vet dette, før en presenterer valpen/hunden for sitt nye hjem.

 

Når du går på kurs med hunden din, får en bedre forståelse av hvordan hunden fungerer og hvorfor hunden gjør som den gjør. Du/dere øker kompetansen om hund. Som hundeeier er dere bedre rystet på veien til målet om å få en hund som er  trygg og veloppdragen. Dette utgjør igjen at du/dere får ett bedre forhold til hunden og ett fritt og trygt hundehold under ansvar.

 

Når valpen er liten, dvs frem til første kjønnsmodning påvirkes valpen lettest både positivt og negativt. På valpekurset vårt legger vi stor vekt på sosialiseringbiten, det er her valpen lærer seg å kjenne sin egen art og begrensning. Du som eier er en viktig del av sosialiseringsbiten, observere og lære deg å lese kroppsspråket til valpen din og evt gå inn å dempe den i leken visst den blir for ivrig. Har du en valp som er forsiktig og utrygg er det ekstra viktig at du er der for valpen og støtter den, men ikke trøste den. 

 

All innlæring av valper skal være positiv og må en korrigere valpen, skal dette utføres med milde korrigeringsmetoder. Når valpen kommer i første kjønnmodning og du har vært en flink mentor for valpen din med innlæring, vil du få en enklere oppgave videre.

Med deg som mentor fra valp til første kjønnsmodning, er hunden klar for at du kan begynne å stille krav til hunden. Det er helt normalt at hunden kansje plutselig slutter å komme på innkalling eller vil bruske seg litt på andre hunder og vil styre litt selv, i første kjønnsmodning. Det er her eier kommer inn, for å fortsatt veilede hunden at den må lystre, selv om den har lyst til å utforske på egenhånd.

 

Første kjønnsmodning fra ca 7 til 10 mnd, 2 kjønnsmodning  fra ca 17 - 24 mnd.

 

Det er mange forskjellige metoder å oppdra en hund på og det er like mange forskjellige eiere og hunder.

Det som er vår oppgave å finne den løsningen som passer best for deg og din hund (rase/blanding), slik at dere klarer å fullføre oppgaven til en veloppdragen og lykkelig hund, som igjen gir masse glede.

 

Alle hunder kan læres til det meste, men at veien er litt lengre og mer tidkrevende for enkelte raser/blandingsraser, kontra en ekstrem arbeidshund som f.eks border collie som topper listen på aktivitetsnivå. Border collie er kjent for å være den mest lærevillige og smarteste i klassen.

Når en velger en arbeidshund, må en også ha tid og anledning til å stimulere hunden livet ut.

Det er fullt mulig å få enhver hund hverdagslydig, uavhengig hvilken gruppe den tilhører, men at veien er kortere med en arbeidsvillig hund er ikke til å putte under en stol. Når en skal velge hund må du velge raser/blandingsraser etter ditt aktivitetsnivå og bruk.

Les nøye om hundens egenskaper, opprinnelse og bruk oppdretteren din, han/hun sitter på mye kompetanse om rasen din.

 

Du tenker kansje nå at, jeg burde ha gått på valpekurs eller at hunden er for gammel til å lære, eller at det er dårlig timing med kurs i forhold til utviklingen eller at det rett å slett er for sent å få hunden veloppdragen.

Det er det absolutt ikke, oppgaven blir så klart mer krevende for deg som eier, men det er fullt mulig,så lenge du er villig til å bruke tid på oppdragelsen.

Vi har hatt hunder på kurs som er helt opptil 4 år, uten noen form for innlæring av hvordan hunder skal oppføre seg, slik at det blir hyggelig med hund og ikke en belastning.  Med god innsats fra ny eier og mye trening , har disse hundene blitt veloppdragne og gode familehunder også.

 

Mange kvir seg for på å komme på kurs, pga at det er ubehagelig/flaut når hunden kansje bjeffer, utreagerer, er uoppdragen, osv. Det er derfor vi er der for dere, hjelpe dere slik at dere kommer videre og blir kvitt unotene. Hos oss blir alle hunder og eiere ivaretatt. Ingen hundeeiere går på kurs med hunden sin, visst de har en veloppdragen hund :)

 

Vi ser frem til å bli bedre kjent med deg og din valp/hund :)

 

Hilsen Martha, Linda & Hilde

bottom of page